filosofiq na fotografiqta minДнес светът на образите е паралелен и конкурентен на реалния. Масовото възпроизвеждане и широко разпространение дават голяма преднина на образа пред словото, което да го осмисли и разтълкува. Има симптоми на изгубване на мярката от прекалена употреба. Нищо, в един момент този небивал устрем ще стихне. Една китайска поговорка казва - "човече, спри изчакай душата ти да те настигне". В такъв етап на развитие като светъл лъч на книжния пазар се появи "Философия на фотографията" на професор Цочо Бояджиев - поредна книга от билиотека "Фо" на издателство "Изток - запад".

 

Каква необходимост има един фотограф от познания по философия? Каква необходимост има човек от познания за смисъла на живота, за неговия произход, същност и цел? Тези въпроси са свързани с основанията на всяка дейност, включително и на фотографската. За потребността им е нередно дори да се говори, тя е толкова естествена и непосредствена. За съжаление днес малцина са фотографите, които с вълнение ще прочетат книгата. Тя е предназначена за философи. Държа я в ръцете си и се чувствам като мравка пред слон, обхватът е толкова мащабен, че мога да пиша единствено за впечатленията си като фотограф, без да коментирам стойността на изложените размишления.

Спомням си, че като започнах да снимам интересът ми към естетиката беше водещ в заниманията ми с фотография. Възгледите за красотата - антични, средновековни или модерни, правеха увлекателно общуването с тайните на изкуството. Имах чувството, че образованието и яснотата в тази сфера са най-важни за фотографската култура.

Ето защо, когато професор Цочо Бояджиев се обърна към мен с молба да го уча на фотография си казах - та той е запознат с най- важното, какво мога аз да добавя? Тогава осъзнах, че фотографията е среща на богатия свят от идеи и преживявания с опитното познание, което пък аз бях натрупал. Беше ми изключително приятно да го разкривам и споделям там, където почвата е плодородна - в личността на професор Бояджиев. В процеса на обучение намирахме много сходства и различия между философия и фотография.

Например въпроса за гледната точка. В теоретичните конструкти на философията тя се извежда умствено и нейните координати са определени.

Във фотографията не можеш да кажеш предварително откъде да снимаш едно човешко лице. Трябва да сложиш окото си пред визьора и да следиш промените, движейки се напред-назад, нагоре-надолу или мъничко встрани. Така опитно достигаш до вярната изразителна снимачна позиция.

Какъв късмет имаме фотографите, че интересът на автора е именно към фотографията, а не към поезията, музиката или живописта. Тази книга дълбоко вдъхновява, при това изворът на вдъхновение е от чистите мисловни територии, свързани с природата на фотографията. Книгата изследва границите на любимото ни изкуство, но не в широта, а в дълбочина. Спуска се до фундаменталните слагаеми на образа. Отделните глави са посветени на темите обект, субект, фотоапарат, светлина, движение и т. н. Ако написаното беше плод само на умозрение, тази теоретична книга щеше да страда от сухи разсъждения и безжизнени размисли. Нищо подобно - взаимно се допълват проникновени тези с примери от историята на фотографското изкуство. От всяка страница лъха фотографска грамотност - естетическа и техническа. Човек може здраво да се опре - да намери сигурност и устойчивост в изказаните сериозни възгледи. Четеш и се радваш, че си фотограф, че заниманието ти е смислено и богато, пълноценно.

Качеството на съдържанието храни ума, но удоволствието от четенето е безспорно. Дължи се на блестящото боравене със словото, на красота, с която единствено Цочо Бояджиев облича мисъл в изказ.

Не зная дали има български принос в сферата на световната фотография. От днес нататък със сигурност "Философия на фотографията" се превръща в значимо теоретично допълнение редом с произведенията на Ролан Барт, Сюзън Зонтаг, Валтер Бениямин и други. И не само това - освен "теорията сива" професор Цочо Бояджиев продължава да ни радва със "зеленото дърво" на фотографското си творчество.

Николай Трейман

filosofiq na fotografiqta min

Философия на фотографията

автор: проф. Цочо Бояджиев

ISBN: 978-619-152-461-7
Година: 2014
Страници: 250
Подвързия: Мека
Размери:16/60/90
Тегло: 0,35 кг

Цена: 14,00 лв.
Можете да закупите от тук